Det bugner lige nu af hyben rundt omkring i Danmark. Særligt vokser de i stort antal på buske langs strande, hvor de i sommermånederne har lyst op med fine magentafarvede blomster. Hybenfrugten er let at kende med sin kraftige rød-orange farve. Den er fyldt med C-vitamin og lækker at bruge i f.eks. marmelade, chutney eller som her: en sød suppe.

Opskriften på hybensuppe samt en guide til, hvordan I samler og bruger hyben finder I herunder.

HYBEN I AUGUST
HYBENSUPPE
 

=  6 pers.​

=   252 mg kalk pr. pers.​

=  0,07  µg D-vitamin pr. pers.​

INGREDIENSER

Hybensuppe

  • ca. 500 g rensede hyben (ca. 1 liter)

  • 1 liter vand

  • ca. ½ liter vand

  • ca. 100 g rå rørsukker

  • ca. 4 spsk friskpresset citronsaft

  • 1 dl vand

  • 2 spsk Maizena

  • 3 dl piskefløde

  • korn af ½ stang vanilje

  • 30 g ristede mandelsplitter

FREMGANGSMÅDE​

Hybensuppe

  1. Skyl og fjern top og stilk fra de friske hyben. Halver dem og fjern kernerne med en teske.

  2. Kom hyben i en gryde og hæld vand i. Kog dem til de er møre, ca. ½ time ved svag varme under låg.

  3. Blend hybenblandingen med en stavblender.

  4. Tilsæt vand til en passende konsistens og bring i kog.

  5. Smag til med sukker og citronsaft.

  6. Jævn suppen med Maizena udrørt i 1 dl vand og kog 1-2 minutter.

  7. Kom vaniljekornene i en skål, hæld fløden i og pisk til flødeskum.

  8. Server suppen varm, lunken eller kold med en klat flødeskum og drysset med mandelsplitter.

Tip: suppen kan passeres gennem en sigte, efter den er blendet og ellers følge fremgangsmåden. Derved får man en fin og klar suppe, men uden de gode fibre fra hybenskallerne.

SÅDAN SAMLER OG BRUGER
I HYBEN
  1. Hybenrose, også kaldet rynket rose, findes i stort antal langs Danmarks strande. Hybenroser kan også findes langs markskel, i skovbryn og på enge, hvor de i sommeren lyser op med deres fine magentafarvede blomster.

  2. Hybenfrugterne er klar til at plukke, når de har fået en kraftig orangerød farve. Pluk dem før de bliver røde og bløde, så er de nemmere at rense og som oftest uden orm.

  3. Afhængig af årets vejrforhold kan hyben plukkes fra juli til september.

  4. Fjern kerner og hår i hybenfrugterne ved at udhule dem med en teske. Det er det yderste lag frugtkød samt skallen, der anvendes. Det kan være en god idé at have et par tynde handsker på, når du fjerner kerner og hår, da de kan give kløe på huden.

  5. Hybenfrugterne er rige på kalk, A-vitamin og C-vitamin og kan bruges til meget i madlavningen, f.eks. til marmelade, suppe, chutney, sirup, i bagværk og til hybensnaps.

  6. I køleskab kan de friske hyben holde sig i en uge, og i fryseren kan de holde sig i mindst et år.

Sankested   =​

STRAND

ENG

SKOVBRYN

Årstid   =​

SOMMER

 

Osteoporoseforeningen

Park Allé 5, 8000 Aarhus C

Bag Sunde knogler - naturlig mad

Opskrifter: Kirsten Bønløkke

Foto: Line Beck, Kissen Møller Hansen

Layout og grafisk opsætning: Line Beck

Tekst: Line Beck, Kirsten Bønløkke, Tobias Abell Nielsen

Denne hjemmeside bruger cookies. Læs om Osteoporoseforeningens privatlivspolitik her.

SKOV

EFTERÅR