HYLDEBLOMSTER I JULI

Når hyldetræer- og buske lyser hvide med deres fine blomsterskærme, er det et ægte tegn på dansk sommer. Mange er vant til at drikke hyldeblomstsaft som en forfriskende sommerdrik, men den kan faktisk også bruges i en anden dansk sommerklassiker; nemlig koldskålen.

Herunder finder I en lækker opskrift på koldskål med hyldeblomstsaft og kammerjunkere med mandelmel. Under den er en guide til, hvordan I samler og bruger hyldeblomst.

KOLDSKÅL MED HYLDEBLOMSTSAFT OG KAMMERJUNKERE MED MANDELMEL
 

=  6 pers.​

=   315 mg kalk pr. pers.​

=   0,6 µg D-vitamin pr. pers.​

INGREDIENSER

Hyldeblomstsaft

  • 1 dl vand

  • 3 spsk rå rørsukker

  • 1 spsk citronsaft

  • 5 hyldeblomstskærme

Koldskål

  • 1 æg

  • 1 spsk rå rørsukker

  • 5 dl ymer

  • 5 dl kærnemælk

FREMGANGSMÅDE​

Hyldeblomstsaft

  1. Bring vandet i kog i en lille gryde og rør sukker i til det er opløst.

  2. Kom citronsaft og hyldeblomstskærme i og kog under låg ved svag varme i 15 minutter.

  3. Stil gryden til afkøling.

Koldskål

  1. Kom æg og sukker i en skål og pisk til det er lyst og skummende.

  2. Hæld ymer og kærnemælk i æggesnapsen og rør det godt sammen.

  3. Si den kolde hyldeblomstsaft ned i koldskålen og pisk det hele igennem.

  4. Server koldskålen med kammerjunkere.

Kammerjunkere

Ca. 75 stk.

  • ½ vaniljestang

  • 100 g smør

  • 50 g sukker

  • 1 æg

  • ½ dl mælk

  • 100 g blendede havregryn

  • 50 g mandelmel (blend evt. selv mandler til mel)

  • revet skal af ½ usprøjtet citron

  • 150 g hvedemel (hold lidt tilbage til at trille pølser i)

  • 1½ tsk bagepulver

Kammerjunkere

  1. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.

  2. Kom smør og sukker i en skål og rør det godt sammen med vaniljekornene.

  3. Rør ægget i massen og rør derefter mælken i.

  4. Kom havregryn, mandelmel og revet citronskal i og rør det godt sammen.

  5. Sigt bagepulver og det meste af hvedemelet i og saml dejen til den er ensartet.

  6. Læg dejen på et melet bord og del portionen i 5 stykker.

  7. Tril dejen til pølser og del hver pølse i ca. 15 stykker.

  8. Kom stykkerne på en bageplade med bagepapir med den flade side nedad.

  9. Tryk hvert stykke lidt ned med en gaffel.

  10. Bag kammerjunkerne ved 180° i 18-20 minutter.

 
SÅDAN SAMLER OG BRUGER
I HYLDEBLOMSTER

1. Hyldetræ eller hyldebusk finder man i parker, skove, læbælter eller måske i egen have. Hyldetræet blomster i juni-juli, hvor de smukke hvide blomsterskærme lyser op i landskabet.

2. Klip hyldeblomstskærmene af med en saks. Klip dog aldrig alle skærmene af ét træ, da blomsterne efterfølgende modner til hyldebær, som også kan bruges til saft og som fuglene elsker.

 

3. Hyldeblomster smager og dufter sødt og let parfumeret og er derfor rigtig dejlig i desserter, saft eller sylt.

 

4. Hyldeblomsterne skal helst bruges friske, men kan holde sig i et par dage i køleskab i en lufttæt beholder gerne pakket ind i et fugtigt klæde.

 

5. Almindelig hyld kan forveksles med Druehyld, som får røde bær mens Almindelig hyld får sorte bær. Begge planter er giftige undtagen blomsterne fra Almindelig hyld. Modne hyldebær skal koges før de kan spises.

 

Sankested   =​

PARK

SKOV

HAVEN

Årstid   =​

SOMMER

 

Osteoporoseforeningen

Park Allé 5, 8000 Aarhus C

Bag Sunde knogler - naturlig mad

Opskrifter: Kirsten Bønløkke

Foto: Line Beck, Kissen Møller Hansen

Layout og grafisk opsætning: Line Beck

Tekst: Line Beck, Kirsten Bønløkke, Tobias Abell Nielsen

Denne hjemmeside bruger cookies. Læs om Osteoporoseforeningens privatlivspolitik her.

SKOV

EFTERÅR