ØSTERSHATTE I NOVEMBER

Østershatte er en lækker efterårs- og vinterspise, som du kan finde i løvskove, hvor den typisk vokser på døde bøgetræer. Tag en kande the med i rygsækken og gå på svampejagt i skoven i november med venner og familie!

Få vores opskrift på svampetærte med østershat herunder samt en guide til, hvordan I samler og bruger østershatte.

SVAMPETÆRTE MED ØSTERSHAT
 

=  6 pers.

= 350 mg kalk pr. person

=  0,8 µg D-vitamin pr. person

INGREDIENSER

Tærtebund (tærteform 26-28 cm)

  • 100 g grahamsmel (ca. 1½ dl)

  • 65 g hvedemel (ca. 1 dl)

  • ¼ tsk salt

  • ½ dl olie

  • ½ dl mælk

FREMGANGSMÅDE​

Tærtebund

  1. Bland grahamsmel, hvedemel og salt i en skål.

  2. Hæld olie i og arbejd olien ind i melet med fingerspidserne.

  3. Tilsæt mælk og saml hurtigt dejen.

  4. Placer dejen mellem 2 stykker bagepapir ca. 40X40 cm.

  5. Rul dejen tyndt ud så den passer til din tærteform.

  6. Fjern det ene stykke bagepapir, og løft det andet stykke papir over tærteformen med dejen nedad.

  7. Fjern bagepapiret og tryk dejen fast i formen og langs kanten. Skær kanten til.

  8. Stil dejen tildækket i køleskab mindst ½ time eller til næste dag.

  9. Prik tærtebunden med en gaffel og forbag den i ca. 10 min midt i ovnen ved 180° almindelig ovn.

Svampefyld

  • 500-600 g rensede østershatte og evt. andre svampe skåret i skiver

  • 2 porrer i ringe (ca. 250 g)

  • 1 pose babyspinat, skyllet                (ca. 100 g)

  • olie eller smør

 

  • 5 æg

  • 1 tsk salt

  • 2 dl creme fraiche 9 %

  • 1 fed knust hvidløg

  • 1 spsk friske, hakkede timianblade

  • 100 g revet ost

  • salt og peber

  • 40 g revet ost til at drysse over tærten

Svampefyld

  1. Varm en stor sauterpande op ved middel varme og kom lidt olie eller smør i.

  2. Tilsæt porreringe og sauter til de er bløde.

  3. Hæld porrerne i en skål og stil til side.

  4. Varm panden op ved stærk varme og sauter østershatte og evt. andre svampe i lidt olie eller smør til de er gyldne. Det kan være nødvendigt at gøre det ad to gange.

  5. Hæld svampene i skålen med porrer.

  6. Kom babyspinat i panden uden fedtstof og sauter til bladene er faldet sammen.

  7. Bland spinaten med porrer og svampe.

  8. Slå 5 æg ud i en anden skål og pisk dem sammen med 1 tsk salt.

  9. Tilsæt creme fraiche, hvidløg, timian og 100 g revet ost og rør det godt sammen.

  10. Hæld æggeblandingen i skålen med svampefyld og bland det hele grundigt.

  11. Smag til med salt og peber.

  12. Hæld fyldet i den forbagte tærtebund og drys revet ost over.

  13. Bag tærten i ca. 45 minutter ved 180°

  14. Server tærten med en sprød salat, f.eks. rød julesalat eller radicchio, jordskokker i skiver, æblebåde i skiver, syltet rødløg, rosenpeber, hakket persille og en god olie/eddike dressing.

 
SÅDAN SAMLER OG BRUGER
I ØSTERSHATTE
  1. Afhængigt af årets vejrforhold kan du  typisk samle østershatte i november-januar.

  2. Østershatte vokser på døde træstammer i løvskov. Find dem særligt på døde bøgetræer.

  3. Østershatten har en lys brunlig og beige farve og kan blive op til 15 cm i diameter. På undersiden af østershatten sidder tætte lameller, som løber et stykke ned af stokken.

  4. Medbring en lille kniv og skær svampen af træet. Saml de yngste, mest friske svampe.

  5. Østershatte har en dejlig umamismag og er let seje i kødet. Svampen kan bruges i mange forskellige retter i det salte køkken såsom tærter, saucer, suppe, risotto eller du kan riste østershattene på panden i rigeligt smør og spise dem på lidt ristet brød.

  6. Østershatte kan også købes i supermarkedet, eller du kan dyrke dem selv. Flere steder landet over, kan man købe såkaldte "dyrkningskits", hvor man i en lille beholder fylder sit brugte kaffegrums i og blander det op med svampelegemet mycelium, som medfølger. Efter lidt tid vil østershatte vokse ud af beholderen - lige til at spise!

  7. Vær altid opmærksom på, at du har fundet den rette svamp, når du samler svampe, da visse svampe i Danmark er giftige.

Sankested   =​

SKOV

Årstid   =​

EFTERÅR

VINTER

Osteoporoseforeningen

Park Allé 5, 8000 Aarhus C

Bag Sunde knogler - naturlig mad

Opskrifter: Kirsten Bønløkke

Foto: Line Beck, Kissen Møller Hansen

Layout og grafisk opsætning: Line Beck

Tekst: Line Beck, Kirsten Bønløkke, Tobias Abell Nielsen

Denne hjemmeside bruger cookies. Læs om Osteoporoseforeningens privatlivspolitik her.

SKOV

EFTERÅR