HASSELNØDDER I OKTOBER

Hasselnødder vokser på buske over hele landet og er spiseklare og lige til at plukke i oktober. Den lækre nød har både sødme og bitterhed og er fantastisk at bruge i sødt bagværk, nøddesmør, nøddepostej eller som her - topping på lune pandekager sammen med grov æblekompot og vaniljeskyr.

Få opskriften herunder samt en guide til, hvordan I samler og bruger hasselnødder.

PANDEKAGER MED GROV ÆBLEKOMPOT, VANILJESKYR OG FRISKE HASSELNØDDER
 

=  6 pers.​

=   98,49  mg kalk pr. pandekage

=  0,28 µg D-vitamin pr. pandekage​

INGREDIENSER

Pandekager (ca. 16 stk.)

  • 3 dl hvedemel (175 g)

  • ½ tsk salt

  • 2 spsk sukker

  • 2½ dl mælk

  • 4 æg

  • 2½ dl ymer

  • evt. 2-3 spsk øl

  • smør til stegning

FREMGANGSMÅDE​

Pandekager

  1. Bland mel, salt og sukker i en skål.

  2. Pisk mælk i og derefter æggene.

  3. Pisk ymer i og stil skålen tildækket i køleskabet i mindst ½ time.

  4. Pisk dejen op og spæd eventuelt med øl, til passende konsistens.

  5. Kom lidt smør på en lille, varm pande.

  6. Fordel ½ dl dej på panden og bag til gylden, før pandekagen vendes og bages færdig.

Grov æblekompot

  • 5 æbler

  • ½ dl vand

  • 1 spsk citronsaft

  • ½ -1 dl sukker

  • ½-1 spsk stødt kanel

Grov æblekompot

  1. Vask æblerne.

  2. Del æblerne i kvarte og fjern kernehusene.

  3. Skær æblestykkerne i nogenlunde lige store, grove tern.

  4. Kom æbletern, vand, citronsaft, sukker og kanel i en gryde og bring i kog under omrøring.

  5. Sænk til middelvarme og rør med jævne mellemrum.

  6. Kog æblekompotten til alt efter hvor udkogt du ønsker æblerne.

  7. Smag til med sukker og kanel.

 

Tilbehør: 3 dl vaniljeskyr 0,2 % og 100 g friske, knækkede hasselnødder

 
SÅDAN SAMLER OG BRUGER
I HASSELNØDDER
 
  1. Hasselnødder vokser på buske, der minder om træer og findes i løvskove, ved krat og enge. Måske er du heldig, at der vokser en hasselbusk i din have.

  2. Hasselnødder er spiseklare i oktober.

  3. Pluk hasselnødderne direkte fra træet, istedet for at samle dem op fra jorden, da de ellers hurtigt bliver ormebefængte. Vær sikker på at nødderne ikke har små huller i sig, inden du bruger dem.

  4. Fjern hylsteret, som omgiver nøddeskallen og knæk skallen med en nøddeknækker for at få den lækre nød ud.

  5. Hasselnødder holder sig bedst, hvis du tørrer dem, f.eks. ved at hænge dem op i en nylonstrømpe.

Osteoporoseforeningen

Park Allé 5, 8000 Aarhus C

Bag Sunde knogler - naturlig mad

Opskrifter: Kirsten Bønløkke

Foto: Line Beck, Kissen Møller Hansen

Layout og grafisk opsætning: Line Beck

Tekst: Line Beck, Kirsten Bønløkke, Tobias Abell Nielsen

Denne hjemmeside bruger cookies. Læs om Osteoporoseforeningens privatlivspolitik her.

SKOV

EFTERÅR