RAMSLØG I MARTS

I det tidlige forår kan man i skovbunden opleve små, lysegrønne ramsløgsskud spire op. Sammen med vintergæk, erantis og krokus er det for mange tegn på, at foråret er på vej. Ramsløg er en spiselig urt rig på særligt C-vitamin. Den kan kendes på sin skarpe duft af løg, og den smager af en blanding af hvidløg og porre. 

 

Ramsløg kan plukkes fra marts og helt ind i juni. Den findes i vores mange løvskove, så man kan nemt plukke lidt med hjem, når man er på tur gennem forårsskoven. Tidlig marts får man de helt friske, spæde skud og i maj-juni skyder planten flotte hvide blomster, som også kan bruges i madlavningen.

Herunder finder I tre nemme opskrifter med ramsløg: tzatziki, pesto og smør og en guide til, hvordan I selv kan tage på en hyggelig skovtur og samle ramsløg.

TZATZIKI MED RAMSLØG
 

=  6 pers.​

=  44 mg kalk pr. person 

=  0,02 µg D-vitamin pr. person

INGREDIENSER

  • 1 slank agurk, groftrevet

  • 2 tsk salt

  • 1-2 håndfulde ramsløg (ca. 20 g), finthakket

  • 2 dl græsk yoghurt 10 %

  • salt og peber

FREMGANGSMÅDE

  1. Bland den revne agurk med 2 tsk salt og stil til side i 10 minutter.

  2. Kom agurken i en sigte og pres væden ud.

  3. Bland alle ingredienserne godt sammen og smag til med salt og peber.

  4. Serveres som forret med godt brød til eller som tilbehør til frokost og middag.

PESTO MED RAMSLØG
 

=  6 pers.​

=  120 mg kalk pr. person

=  0,02 µg D-vitamin pr. person

INGREDIENSER

  • 50 g smuttede mandler

  • 25 g ramsløg, groft hakket

  • 50 g Grana Padano ost, groft revet

  • 1 dl mild ekstra jomfru olivenolie

  • 1-2 fed presset hvidløg

  • salt

FREMGANGSMÅDE

  1. Rist mandlerne på en tør pande til de er gyldne.

  2. Kom alle ingredienserne i en blender, foodprocessor eller minihakker og kør pestoen til en grov eller findelt pesto, efter ønske.

  3. Juster konsistensen med olivenolie.

  4. Smag til med hvidløg og salt.

  5. Server ramsløg-pesto til grøntsager, kartofler, pasta, kød og fisk.

SMØR MED RAMSLØG
 

=  6 pers.​

=  2 mg kalk pr. person

=  0,1 µg D-vitamin pr. person

INGREDIENSER

  • 50 g smør

  • 1 lille håndfuld ramsløg, finthakket

  • lidt fintrevet citronskal

  • 1 nip salt

FREMGANGSMÅDE

  1. Hak ramsløg og riv citronskal.

  2. Rør blødt smør med ramsløg, citronskal og salt. Stil det i køleskabet.

Bruges som smør på brød og som kryddersmør til den varme mad, f.eks. til kogte nye kartofler, gulerødder og spidskål.

SÅDAN SAMLER OG BRUGER I RAMSLØG

 1. Find ramsløg i skovbunden i løvskove i perioden marts - juni. 

2. Medbring en beholder til at opbevare de plukkede ramsløg og evt. en lille saks til at klippe blade af med.

3. Vær opmærksom på, at ramsløg kan forveksles med planten liljekonval, som er giftig. Dufter man til planten, er det dog nemt at kende forskel, da ramsløg modsat liljekonval dufter kraftigt af løg. Man kan desuden kende forskel, når planten er gået i blomst. Ramsløg har hvide, stjerneformede blomster, der sidder i skærme for enden af en lang blomsterstilk, hvor liljekonvalens blomster er formet som hvide bjælder, der hænger ned langs blomsterstilken. Ramsløg danner desuden løg i jorden.

 

4. Ramsløg kan bruges frisk eller gemmes til senere brug ved at opbevare den i fryseren, hvor den kan holde sig i op til seks måneder. Frisk ramsløg kan opbevares i køleskab i en uges tid - gem den i en tætlukket beholder eller pose med lidt vand eller pak den ind i et fugtigt viskestykke for at bevare friskheden.

5. Alle dele af ramsløget kan bruges i madlavningen - både blade, stængel, blomst og frøkapsler.

 

Sankested   =​

Årstid   =​

 

Osteoporoseforeningen

Park Allé 5, 8000 Aarhus C

Bag Sunde knogler - naturlig mad

Opskrifter: Kirsten Bønløkke

Foto: Line Beck, Kissen Møller Hansen

Layout og grafisk opsætning: Line Beck

Tekst: Line Beck, Kirsten Bønløkke, Tobias Abell Nielsen

Denne hjemmeside bruger cookies. Læs om Osteoporoseforeningens privatlivspolitik her.

SKOV

EFTERÅR