SLÅEN I DECEMBER

I december er det tid til at julehygge med lidt ekstra godt til ganen. Slåenbær kan man plukke allerede i oktober og lave til en lækker gin, som er perfekt til vores knoglevenlige julekonfekt med figener og mandler spækket med kalkvitamin. Byd dine gæster et glas slåengin og lidt konfekt til julefrokosten, på julevisitten eller hav det med på en gåtur i skoven eller til en hyggelig udflugt efter årets juletræ.

Pluk slåenbær når de er modne i oktober-november før fuglene tager dem. Slåen skal være bløde at trykke på, som når man trykker på en blomme. Skyl bærrene og kom dem i fryseren i mindst 7–14 dage, det gør dem sødere og skindet sprækker så smag og farve kan frigives.

 

Få opskriften på slåengin og figenkugler herunder samt en guide til, hvordan I samler og bruger slåen.

SLÅEN-GIN OG FIGENKUGLER
 

=  til 40 figenkugler

=  22 mg kalk pr. figenkugle

INGREDIENSER

Slåen-gin

  • ¾ liter modne, rensede slåen der har fået frost (ca. 500 g)

  • 1 flaske gin, fx London Dry

Sukkersirup

  • 1 del vand

  • 2 del rå rørsukker

FREMGANGSMÅDE​

Slåen-gin

  1. Rengør en glasbeholder med tætsluttende låg, der kan rumme ca. 1½ liter.

  2. Kom slåen i beholderen og hæld gin over.

  3. Luk beholderen til med tætsluttende låg og stil den mørkt og køligt.

  4. Omryste beholderen hver anden dag i 2-3 uger. Derefter en gang om ugen.

  5. Efter 2-3 måneder filtreres bærrene fra og slåen-gin hældes på flaske.

  6. Smag din slåen-gin til med sukkersirup, til en ønsket sødme.

 

Sukkersirup

  1. Bring vandet i kog i en gryde og tilsæt rørsukker. Rør til sukkeret er opløst.

  2. Tag gryden af varmen og stil siruppen til afkøling.

  3. Hæld siruppen i en rengjort, lufttæt beholder og stil den på køl, hvor den kan holde sig i mange måneder. Den kan bruges til at søde cocktails og drinks.

Figenkugler (40 stk.)

  • 300 g tørrede figner

  • 100 g smuttede mandler

  • 100 g overtrækschokolade

Figenkugler

  1. Fjern stilken fra fignerne.

  2. Kom figner og de smuttede mandler i en foodprocessor og blend det hele godt sammen.

  3. Er figenmassen meget tør, kan der tilsættes en smule kogt vand eller lidt spiritus, 1-2 spsk.

  4. Form figenmassen til kugler.

  5. Smelt chokoladen i mikrobølgeovn eller over vandbad.

  6. Overtræk kuglerne helt eller delvist med chokolade.

  7. Opbevar figenkuglerne i en dåse.

 
SÅDAN SAMLER OG BRUGER
I SLÅEN
 
  1. Slåenbær vokser på slåenbusken, som findes i skovbryn og krat.

  2. Slåenbær kan kendes på deres blå-sorte farve og duggede overflade. De er 1-1,5 cm. i diameter.

  3. Slåenbusken har torne, så tag evt. handsker på, når du plukker dem, så du ikke stikker dig.

  4. Har slåenbærrene ikke fået naturlig frost endnu, inden du plukker dem, skal du putte dem en tur i fryseren, da de ellers vil være meget bitre.

  5. Slåenbær er lækre at bruge i saft, vin, snaps og gin, hvor den giver en kraftig mandelagtig og dyb frugtig smag.

Sankested   =​

SKOVBRYN

Årstid   =​

VINTER

Osteoporoseforeningen

Park Allé 5, 8000 Aarhus C

Bag Sunde knogler - naturlig mad

Opskrifter: Kirsten Bønløkke

Foto: Line Beck, Kissen Møller Hansen

Layout og grafisk opsætning: Line Beck

Tekst: Line Beck, Kirsten Bønløkke, Tobias Abell Nielsen

Denne hjemmeside bruger cookies. Læs om Osteoporoseforeningens privatlivspolitik her.

SKOV

EFTERÅR