TANG I FEBRUAR

I Danmark har vi en kystlinje på over 7.300 km, som er et rent spisekammer med et væld af sunde hav- og strandplanter, skaldyr og fisk. Vi er alle stødt på den tang, der vokser i strandkanten, men det er de færreste der har prøvet at spise den. Det kan absolut anbefales, for tang både smager godt, rummer mange sunde vitaminer, mineraler og fedtsyrer - og så er det rigtig nemt selv at samle og tilberede.

Tang kan samles hele året rundt, så planlæg en hyggelig, aktiv strandtur med familie og venner og prøv en ny, sund ingrediens i madlavningen. Forskellige typer af tang kan i dag købes i udvalgte supermarkeder, hvor de findes i tørret form.

Herunder finder I en opskrift på pandebrød med tang som dejligt tilbehør til sardiner, grønt og aioli samt en guide til, hvordan I selv samler tang.

PANDEBRØD MED TANG, SARDINER, GRØNT OG AIOLI

=  580 mg kalk pr. pers.​

OPSKRIFT PÅ PANDEBRØD MED TANG

INGREDIENSER

Til 12 brød

  • 2½ dl koldt vand

  • 5 g gær

  • 1 dl A38, 0,5%

  • 1 dl creme fraiche 18%

  • 2 spsk. chiafrø

  • 2 spsk. sesamfrø, uafskallede

  • 15 g havsalt

  • 10 g rå rørsukker

  • 550 g stenformalet hvedemel

  • 25 g frisk savtang eller blæretang (ca. 1 dl hakket) eller 8-9 g tørret savtang eller blæretang

Pr. brød:

Kalk = 80 mg

FREMGANGSMÅDE

Læs først om: Tilsætning af tang

1.  Hæld vand i en skål og rør gæren ud heri.
2. Tilsæt A38, creme fraiche, chiafrø, sesamfrø, salt og sukker - og evt. tang hvis det er indsamlet eller der bruges tørret tang - og rør rundt.
3. Tilsæt melet og ælt dejen til den er smidig og glat, det tager ca. 10 minutter i hånden. Æltes dejen på røremaskine, startes på lav hastighed i de første minutter, derefter skrues op på fuld hastighed.
4. Dæk skålen til med husholdningsfilm og stil den i køleskabet til næste dag eller mindst 10-12 timer.

5. Tilsæt nu evt. frisk indhøstet, hakket tang og ælt det ind i dejen.
6. Del dejen i 12 stk.
7. Træk og tryk dejen ud til flade brød og bag dem i ca. 5 minutter på hver side på en hed jernplade eller pande over bål. Brødene kan også bages i forvarmet ovn og bageplade ved 
225° i ca. 15 minutter.

VED SERVERINGEN

Beregn mindst en dåse sardiner pr. person, vælg gerne forskellige slags.
100 g sardin indeholder: 420 mg kalk og 12 µg D-vitamin

  • Sardiner

  • Aioli

  • Løg og rødløg i ringe

  • Tomater i skiver

  • Oliven i skiver

  • Capers

  • Bredbladet persille

  • Citronbåde

TILSÆTNING AF TANG

Har I planlagt en tur med bål og mad på stranden kan disse pandebrød forberedes hjemmefra, så de er lige til at bage på en jernplade eller pande over ilden.

På stranden: Savtang og blæretang kan indsamles ved mange strande. Klip de yderste frisk skud af planterne. Skyl skuddene grundigt og hak dem fint. Ælt tangen ind i den medbragte dej.

Hjemme: Brug tørret tang. Læg 8-9 g tørret savtang eller blæretang i koldt vand i 5 minutter, efter at have skyllet det grundigt. Blancher tangen i frisk vand og afkøl den derefter i koldt vand. Hak tangen fint og rør den i dejen før den æltes med melet.

 

=  6 pers.​

=  580 mg kalk pr. pers.​

12 µg D-vitamin pr. pers.​

Beregnet ud fra to brød og en dåse sardiner pr. person

SÅDAN SAMLER OG BRUGER
I TANG

Tang vokser overalt langs de danske kyster hele året rundt, så det er bare med at komme ud og få fat i det. Her får I nogle tips til at samle tang:

 1. Find en strand med rent, klart vand fri for alger og forurening. Saml ikke ved ferskvandsudløb eller afløb fra spildevand, by- og havneområder.

2. Saml tang ved lavvande, for at kunne nå det nemt.

3. Medbring en saks til at klippe tangen med og en beholder til at opbevare den i.  Det meste tang gror på sten el. lign. Klip kun de yderste unge skud på fem-ti cm af, som er de mest delikate, og så tangen fortsat kan gro.

 

4. Brug evt. en stok som støtte, hvis du mærker, det er svært at holde balancen i vandet. Hav et par gummistøvler el. lign. på, og er det koldt, kan det anbefales at bruge våddragt eller waders, hvis man har det.

5. Høst kun fastsiddende tang, dvs. tang, der gror på sten, så du er sikker på, hvor det har groet. Saml aldrig tang, der ligger opskyllet på stranden, da det kan indeholde f.eks. døde krebsdyr i forrådnelse.

 

6. Tangen kan både bruges umiddelbart efter indsamling eller tørres til senere brug. Skyl og opbevar tangen i saltvand indtil I kommer hjem, og skyl den kun i ferskvand lige inden brug.  Hvis du gerne vil tørre og gemme tangen, gøres det ved at lægge tangen i ovnen i 20-30 minutter ved 150 grader. Opbevar den herefter i en lufttæt beholder, så den ikke optager fugt.

7. Blanchér evt. tangen inden brug, da det vil minimere indholdet af jod, som i høje mængder kan påvirke hormonbalancen. Når tang bruges i madlavningen er det dog i ganske små mængder, så vær ikke bange for at benytte tang, der indeholder mange gode vitaminer og mineraler.

 

Sankested   =​

Årstid   =​

Tang er spiselige alger, der vokser på faste underlag som f.eks. sten eller broer. Det mest kendte spisetang er blæretang, fingertang, sukkertang, søsalat, søl og savtang, som har forskellige smage og konsistenser. F.eks. er søl kendt for at være 'havets bacon' med en kraftig umamismag, mens sukkertang og fingertang smager sødligt. Tang kan bruges frisk i salater brød, supper, risotto og gryderetter. Tørret tang udblødes og kan bruges på samme måde.

Der findes mange forskellige typer tang i Danmark, og ingen er decideret giftige, men det anbefales stærkt at holde sig fra sargassotang - der kan forveksles med blæretang - da det indeholder det kræftfremkaldene stof arsen. Nogle typer tang, f.eks. sukker- og fingertang, indeholder en stor mængde jod, som kan påvirke hormonbalancen, men da det er så lille en mængde tang, man indtager i et måltid, er der ingen grund til bekymring.

Du kan læse mere om tang på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside her.

 

Herunder er tre udvalgte typer af spisetang, som er meget lette at finde langs de danske kyster.

Savtang er let at kende med dens savtakkede kanter. Tangen har en neutral smag, og i konsistens er der lidt mere bid i den end blæretangen. I frisk tilstand opbevaret i saltvand holder den sig også et par dage i køleskab. God i retter, der koges, eller tørret i brød.

Søsalat har en flot lysegrøn farve og en tynd, flad og bølget struktur. Den smager sødligt og lidt af jern, og er bedst i de tidlige forårsmåneder. Man kan både tørre, granulere, marinere eller sylte den. God og flot i salater, risotto eller suppe.

Blæretang kan kendes på dens blærer, som er placeret parvis. Tangen har en neutral smag, og bliver flot græsgrøn ved kogning og grønsort ved tørring. I frisk tilstand opbevaret i saltvand holder den et par dage i køleskab.

 

Osteoporoseforeningen

Park Allé 5, 8000 Aarhus C

Bag Sunde knogler - naturlig mad

Opskrifter: Kirsten Bønløkke

Foto: Line Beck, Kissen Møller Hansen

Layout og grafisk opsætning: Line Beck

Tekst: Line Beck, Kirsten Bønløkke, Tobias Abell Nielsen

Denne hjemmeside bruger cookies. Læs om Osteoporoseforeningens privatlivspolitik her.

SKOV

EFTERÅR